fbpx
Meny ASF

Om Solingen

Solingen er den mest suksessfulle norskkonstruerte seilbåten noensinne. Den er forløperen til nyere sportsbåter, bla Melges 24.  Soling ble tatt inn tatt inn på det olympiske programmet til OL i 1972. Der var den med helt frem til OL i Sydney 2000.

Båten har alle utfordringer og gleder som en kan finne i andre sportsbåter. Den har vært gjennom er lang utvikling, det finnes mye, men ganske entydig, informasjon om hva som skal til for å seile båten fort. Likevel er den såpass enkel at det fint er mulig å ta en tur på fjorden med ektefelle og barn, uten at hele familien er erfarne seilere.

Solingen ble tegnet av vår store båtkonstruktør Jan Herman Linge som designet og bygde den første Solingen i 1964. Tre år senere, i den siste av to testseilaser, viste den sin bemerkelsesverdige ytelse i varierende forhold, samt kontrollerbarhet i røffe forhold og ble valgt til IRUYs tremanns kjølbåt. Seksti båter ble bygd i 1967 og 300 i 1968. Påvirket av at den ble valgt til OL båt ble 1600 båter bygd rundt om i verden i perioden 1968 til 1972. Buddy Melges og Paul Elvstrøm, de dominerende seilerne i de første årene, møttes i Kiel i 1972 OL der Melges vant. Jan Linge var selv en av de dominerende Solingseilerne de første årene.

Etter som intensiteten og standarden i regattaene økte endret strukturen i klassen seg. Fra mange lokale flåter på 70 tallet, ble dominansen overtatt av større seilsentre. Fordi de beste tok godt imot og veilede nykommerne i klassen, fortsette suksessen som en homogen klasse der det var en fin blanding av seilere på alle nivåer. Med bare et storseil og vant festet på vogner, konkurrerer seilere i alle aldre, fra 16 til 60, og alle vekter fra 70 til 90 kg (gjennomsnittsvekt for et lag 255 kg).

I Europa i dag deltar kommende OL seilere i en 20 regatta serie som går året rundt. Fra april til oktober reiser Europeiske innsjøseilere fra land til land og konkurrerer i lokale regattaer nærmest hver helg. I Nord-Amerika og Australia trekker hvert år viktige regattaer seiler fra kyst til kyst, men klubbregattaer dominerer. Soling seiles også i flere asiatiske land og i de største søramerikanske landene. De olympiske regattaene tiltrekker seg seilere fra 22 til 25 land.

Matchseiling ble introdusert i klassen i forbindelse med Ken Berkeley Cup i 1979. Siden da har interessen for matchseiling fortsatt å øke, og i forbindelse med det nye olympiske matchseiling programmet, blir matchseilingsregattaer arrangert i de fleste land der Solinger seiles. De fleste dominerende matchseilere i verden er nåværende eller tidligere Solingseilere.