Meny ASF

Seilkurs for ungdom med kjølbåt


Bli med på seilkurs bare for ungdom  Meld deg på her

Oppstart første torsdag i mai varer ut måneden. Møtes en gang i uken på torsdager fra kl. 1800-2100. Fremmøte Kittelsbukt Arendal.

Seilkurs for ungdom vil bli arrangert i mai 2024

NEDENFOR KAN DU LESE LITT OM DE ULIKE KURSENE VI HAR FOR BARN OG UNGDOM FØR DU BESTEMMER DEG FOR OM KJØLBÅT ER NOE FOR DEG:

Hvilke seilkurs kan jeg ta som ungdom i ASF?
Vi har tre kurstilbud for  ungdom i ASF som vil lære å seile:

 1. Nybegynnerkurs i jolleseiling. Dette er seiling med mindre joller av typen Optimist. Les mer her
 2. Sommerseilskole. Dette er et sommerkurs hvor du kan lære å seile med Optimist, RS Feva og seilbrett. Les mer her
 3. Seilkurs med kjølbåt er kurset vi omtaler på denne siden, og du kan lese mer nedenfor.

 

Hva er forskjellen på en kjølbåt og en jolle?
Dersom du er litt ukjent med seiling så er det muligens litt forvirrende med hva som er jolle og hva som er kjølbåt? Jolle er vanligvis litt mindre seilbåter (joller) som har en enkel kjøl som kan dras inn i båten, og båten tas vanligvis på land mellom hver gang man er ute og seiler. Under ser du et par bilder av joller.

Optimist er en jolle som seiles av en person og tas på land etter seilas.


 

RS Feva er en jolle som vanligvis seiles av to personer, denne tas også på land etter seiling.

 

Albin Express er en kjølbåt og den båttypen vi bruker på seilkurset du nå leser om

Dette kurset er for kjølbåter av typen du ser på bildet over.  Båtene vi bruker på seilkurset for kjølbåter er de samme båtene som blir brukt til seiling med skoleklasser. Seilkurset vil bli arrangert i mai 2024.


Hvem passer kurset for?
Kurset er åpne for alle ungdommer over 13 år, og krever ingen forkunnskaper. Vi understreker at nybegynnerkurset er et basis kurs som først og fremst skal lære deg å kunne håndtere en båt alene. Så om du kan svare ja på et av punktene under, så er dette kurset noe for deg.

 • Jeg har lyst til å lære å seile?
 • Jeg kan seile jolle, men er ikke vant med større båter.
 • Jeg kan litt, men har lyst til å lære mer.
 • Jeg synes seiling virker gøy, og vil gjerne gå på kurs for å se om det kan være noe for meg.

 

Hva lærer du på kurset vårt?
Det er viktig å understreke at dette er et nybegynnerkurs. Vi ønsker å lære deg opp i følgende:

 • Ta båten inn og ut fra brygga.
 • Kunne starte motoren.
 • Kunne heise seil.
 • Klare å styre båten for motor og seil, og ta deg dit du vil.
 • Lære de grunnleggende reglene for vikeplikt på sjøen.

 

Hva trenger jeg av utstyr?
Kurset krever ikke noe spesielt utstyr, men ta med varmt tøy, regntøy og redningsvest om du har. Har du ikke vest, så kan du låne av oss.

Hvilke båter skal vi seile med?

Båtene er 25,5 fots Albin Express, som er sponset av Gjensidige stiftelsen. Båtene er ypperlige til opplæring. Det blir maks 4-5 deltakere per båt slik at alle får prøve seg på alt ombord. Gøy blir det garantert.


Informasjon om seilkurset for ungdom?
Kurset starter: første torsdag i mai
Kurstid: Kl. 1800 – 2100
Fremmøte: Flytebrygge Kittelsbukt i Arendal sentrum
Nedre aldersgrense: 13år
Pris medlem ASF: 150,- og dekker kurshefte. 
Pris ikke medlem ASF: 300,- og dekker kurshefte og medlemskap i ASF


Arrangør: Arendals Seilforening

 
PÅMELDING 
Påmelding seilkurs for ungdom med kjølbåt: klikk her

Hva skjer når kurset er over?
Når seilkurset for ungdom er over, er målet å fortsette med ukentlig aktivitet gjennom hele sommeren frem til slutten av september. Vi fortsetter da å treffes i Kittelsbukt kl. 1800, reiser ut til seilerhytta, eller andre nærområder, og avslutter kl. 2100 i Kittelsbukt.


Dette er noen av aktivitetene vi kan tilby deg når kurset er over.

 • Fortsatt seiling med Albin Express (båtene vi bruker på kurset)
 • Vi reiser fra Kittelsbukt til seilerhytta, og her kan du enten velge å seile med Albin Express, prøve deg i en seiljolle, padle sup, prøve deg på seilbrett, bade, ta badstue, eller rett og slett bare nyte en litt lat kveld på seilerhytta. Du vil lære deg å håndtere båten alene, og du vil kunne reise på små turer i vårt nærområde. Har noen lyst til å lære om regattaseiling, så prøver vi oss gjerne på det også.


Våre instruktører

Instruktørene er medlemmer fra Arendals Seilforening som har erfaring fra seiling med båter som BB11, Express og større havseilere. 

Lyst til å være instruktør?
Dersom du er en erfaren seiler som alt håndterer en båt godt alene, så kan du kanskje tenke deg å bidra som instruktør? Ta kontakt på maritimmestring@asf.no om du kan bidra, eller lurer på noe.

 

Det finnes også mange andre muligheter for seiling i Arendals Seilforening. Les mer om de nedenfor

Maritim Mestring gruppa
Maritim Mestring er den undergruppa som arrangerer kurset du kan lese om på denne siden. Maritim Mestring driver mest med turseiling og opplæring for barn, ungdom og voksne. Foruten seilkursene du kan lese om her, så driver vi med seiling for skoleklasser og ungdom mm. Dersom du har lyst til å fortsette med ren turseilng, så kan du bli med denne gruppa på Mix seiling (damer og herrer) på mandager, eller ren dameseiling på tirsdager gjennom hele sommeren. Oppstart første mandag og tirsdag i juni. Les mer her

BB11 gruppa
Utover at det er mulig å fortsette seilingen med Expressene som vi bruker på kurs, så har også foreningen et flott miljø for BB11 (20 fots mahogni seilbåt), her er det mulig å bli med som mannskap, eller man kan låne klubbens BB11 og prøve på egenhånd. Seilingen med BB11 foregår fast på torsdager hele sommersesongen, og seilingen foregår på byfjorden. Du trenger ikke å ha regattaerfaring for å bli med. Les mer her

Tur og Hav gruppa
Tur og Hav gruppa er den eldste delen av vår forening og selve opphavet til vår drift. Tur og Hav gruppa seiler faste regattaer med utgangspunkt fra Seilerhytte hele vår og høstsesongen, med en liten pause i fellesferien. Seilingen foregår på onsdager og man er alltid velkommen til å prøve seg som mannskap i en av båtene som alt seiler, eller man kan låne en av Expressene som brukes til kurs og prøve seg på egenhånd. Du trenger ikke å ha regattaerfaring for å bli med. Les mer her

Jolle & Brett gruppa
Jolle & Brett gruppa har sin aktivitet på Seilerhytta og Hovekilen, litt avhengig av aktivitetsform og årstid. Miljøet retter seg spesielt mot barn og ungdom som har lyst til å lære å seile. Første trinn er gjerne at man starter med en liten Optimis Jolle, før man i ungdomsårene går over til klasser som Europajolle, Laser og RS Feva. Som alle er små enmannsjoller. Noen ungdommer velger brettseiling, men de fleste aktive barn og ungdommer i ASF finner du i jolle. Les mer her

Brett gruppa
I tillegg til jollemiljøet, så har vi et aktivt brettmiljø i foreningen som er noe løsere organisert. Brettmiljøet bestå stort sett av voksne seilere som er å finne der det blåser mest og best rundt Arendal. Hove og Hasla er ofte populære steder å samles. Les mer her

Seilkurs for ungdom er nå dessverre over, men  du kan uansett bli med på ungdomsseiling på torsdager fom. juni og ut september.  Har du best lyst til å seile regatta, så kan du bli med på onsdager.