Meny ASF

Brett Nybegynner

Pinseleiren_2013_DSC5504_Foto_Johan_Nyland

Arendals Seilforening arrangerer nybegynnerkurs i brettseiling vår og/eller høst. Treningen gir grunnleggende seilferdigheter gjennom lek og moro i og på vannet. Alle deltakere må være svømmedyktige, trygge i vannet og i alminnelig god fysisk form. Anbefalt nedre aldersgrense er 10 år for seilbrett. Det er ikke krav om eget seilbrett. Seilforeningen har brett og seil i ulike størrelser. Lån av seil og brett, samt medlemskap i seilforeningen ut året inngår som regel i kurskontingenten.

Vårkurset starter som regel i begynnelsen av mai, mens høstkurset starter rett etter skolestart. På våren kan det fortsatt være ganske kaldt i vannet.  Det er derfor viktig å ha en god og varm våtdrakt. Vi anbefaler drakt i tykkelse 5-3 (5 mm tykk, 3 mm i ermene). Under drakten må seilerne i begynnelsen av vårsesongen ha ull- eller superundertøy. Dette hjelper betraktelig på å begrense varmetapet når man blir våt.  For våte blir de.  Det viktigste for å holde seg frisk er imidlertid varme sko. Husk at det er viktig at de er store nok til at det blir plass til en god ullsokk inni. På sommeren og tidlig høst, er vannet betraktelig varmere, og det er da også mye lettere å holde seg varm. Til de virkelig fine dagene på sommeren kan en eventuelt bytte ut heldrakten med en billig “Shorty”.

Nybegynnertreningen foregår på Seilerhytta hver torsdag fra kl 17.30 til 20.00 frem til sommerferien. Det vil bli arrangert transport fra Rådhusbrygga kl 17.20 for de som ikke har egen båt. Seileren må ha en voksen med seg på trening, og i tillegg ha med våtdrakt, flytevest, samt tørt (varmt) skift.

Vi setter pris på at foreldre eller andre foresatte er tilstede under treningen, særlig den første tiden. For nybegynnere i brettseiling har i begynnelsen et klart behov for bistand, både til å finne fram utstyr og til å justere dette riktig. For at ikke trenerne skal bruke for mye av treningen på å hjelpe barna, gir vi dere som foresatte opplæring i de mest elementære riggekunnskapene, slik at dere sammen med barna kan gjøre mesteparten av riggingen før trenerne tar den siste kontrollen. Det er også fint hvis enkelte foreldre har anledning til å bistå som sikringsbåter ute på sjøen under treningen.  Erfaringsvis vil seilerne befinne seg mer i vannet enn oppe på brette i starten og det vil derfor være behov for å hjelpe seilere som driver avgårde.  Det bør være to personer i hver båt for å kunne hjelpe best mulig, så spør gjerne en foreldre på land om å være med.

Hovedmålet med nybegynnerkurset er at seilerne skal utvikle mestringsfølelse og trygghet slik at de skal få gode muligheter til i synes at det er gøy å seile. I brettopplæringen legges det ingen vekt på konkurranse. Gjennom god treneroppfølging, lek og moro, gode opplevelser og spennende samlinger utvikler vi det sosiale miljøet og seilferdighetene.

På nybegynnerkurset vil det bli lagt særlig vekt på følgende:

  • Lære å bli trygg på brettet og i vannet
  • Lære grunnleggende ord og uttrykk
  • Lære grunnleggende ferdigheter
  • Lære å rigge seilbrettet
  • Fokus på at seiling er gøy
  • Bli kjent med de andre seilerne

Dagens brede brett er veldig stødige og derfor godt egnet for nybegynnere. Likevel kan brettseiling for nybegynnere uten seilkunnskaper fremstå litt vanskelig og frustrerende, med mye bading i starten.  Et fullgodt alternativ kan derfor være å starte opplæringen i optimistjolla, for deretter å gå over til brett etter at en har fått litt seilerfaring.

Se eventuelt Optimist Nybegynner, samt følg med på asf.no/category/om-asf/kurs/ for nærmere informasjon om oppstart og påmelding, eller se “Om Juniorgruppa” for kontaktinformasjon dersom du har spørsmål eller ønsker å kontakte oss.