fbpx
Meny ASF

Europajolle

E-jolle_Kristine

Arendals Seilforening har de siste tiårene satset på Europajolla for de eldre og litt mer erfarne jolleseilerne.  Treningene er på tirsdager vår og høst og det seiles klubbregatta sammen med optimistene torsdager. Europajollene seiler på samme bane, men med egen start og har gjerne en runde mer enn optimistjollene.

Europajolla er en ideell trenings- og regatta-båt, som kan seiles av mennesker i alle aldre fra ca 13 år og oppover, og er derfor et naturlig valg etter Optimisten. Europajolla er en båt som belønner god teknikk over ren muskelstyrke, noe som gjør at både menn og kvinner kan konkurrere på like vilkår.

Pga Europajollas lave vekt vil man umiddelbart merke virkningen av enhver vektforflytning og seiltrim. Dette, kombinert med de allsidige trimmemulighetene, gjør båten til en veldig god treningsjolle for å utvikle god seilforståelse. Trimmemulighetene i en E-jolle er mye lik den du finner på storseilet på mange moderne seilbåter.

Europajolla er mye brukt internasjonalt, men hovedsaklig i Europa. I de nærliggende europeiske land, er det derfor mange regattaer med godt deltakerantall. I Tyskland er det rundt 140 E-jolleseilere, i Sverige rundt 120, i Spania ca 100 og ca 50 både i Danmark og Norge, som konkurrerer på nasjonalt nivå.  Både Christianssands Seilforening og Søgne Seilforening satser på Europajolla som sin hovedklasse etter Optimisten, hvilket gir god matching også ved seiling lokalt i Sørlandscupen.

Europajolla er veldig enkel å transportere. Skroget som veier 45 kg og er 3,4 m lang, kan lett løftes av to personer og transporteres på et biltak. Seilklar veier jolla bare 60kg. Designet er robust og fører til lave vedlikeholdskostnader.

Selv om de fleste Europajolleseilerne er eldre og mer selvstendige enn optimistseilerne, vil det fortsatt være behov for at foreldrene bistår med arrangering av klubbregatta og andre regattaer/arrangementer i ASF-regi, samt bistår ved bemanning av sikringsbåt og med frakt av joller og utstyr og ved seiling utenbys.

Arendals Seilforening har ingen E-joller for utleie eller utlån, så det forutsettes at alle E-jolleseilerne har egen båt. Brukte regattaklare E-joller koster gjerne mellom 20 til 40 tusen. Husk å kjøp båt med riktig mast tilpasset seilerens vekt. Forhør deg gjerne med treneren vår eller andre seilere/seilforeldre om innkjøp av båt.

Se forøvrig klasseklubbens egnes sider for mer informasjon om Europajolla, eller “Om Jollegruppa” for kontaktinformasjon til trenere og andre nøkkelpersoner i ASF.