Meny ASF

Optimist Regatta


Seilskole_2012_IMG_0124

Regattagruppen trener hver tirsdag og seiler regatta hver torsdag. Selv om treningen fortsatt vil inneholde mye lek og moro, vil det være mer fokus på ulike øvelser for å utvikle evnen til å håndtere jollene sikkert og selvfølgelig, under alle slags forhold. Seilerne lærer mer om regattaseiling og mer om reglementet og reglene for sikker seilas.

Er det ledige utleie-optimister vil det fortsatt være mulig å låne, men regattaseilerne har ikke prioritet. Så vi anbefaler derfor at de regattaseilerne som ikke allerede har gjort, om å anskaffe seg egen optimist. En pent brukt regattaklar optimist koster fra 10 – 20 tusen.

Seilerne oppfordres til å delta i Sørlandscupen og etter hvert Norgescupen etter hvert som ferdighetsnivået øker. De mest aktive seilerne utvider sesongen med helgesamlinger senhøstes og tidlig vår. Optimistjolla kan seiles til og med det året seileren fyller 15 år.

Seilerne kan selv velge hvilken klasse de vil seile, men klasse A seilere vil bli prioritert fremfor klasse B seilere ved eksempelvis uttak til Lagcup. Uttaket gjøres på grunnlag av rangering i Sørlandscupen (Merk! Uavhengig av rangering i Norgescupen). NOK (Norsk Optimistjolleklubb) laget i 2008 ny klasseinndeling for optimistene. Vi følger denne klasseinndelingen også lokalt.

 • Optimist Klasse C er beregnet de yngste seilerne til og med det året de fyller 10 år, men også eldre seilere som er første års nybegynnere. I regattaer for Klasse C skal det tas spesielle hensyn til både bane, sikkerhet og informasjon til foreldre og seilere. Det bør gis veiledning til de seilerne som ønsker det under regattaen. Normalt skal C klassen ha en egen start og kortere bane, og ved større arrangementer bør C seilerne seile på egen bane og ha en egen trener til disposisjon. Det utarbeides deltakerliste, men det er ikke lov med rangert resultatliste.  Det skal være lik premie til alle.
 • Optimist Klasse B er for seilere med god seilerfaring og begrenset regattaerfaring, fra og med det året de fyller 11 til og med det året de fyller 15 år.  Klasse B seiles i Norges Cup, og i krets og lokale regattaer. Rangert resultatliste og premie til alle, men ikke nødvendigvis lik.
 • Optimist Klasse A er for seilere med god seilerfaring i alle slags forhold (vind, bølger, skipsled mm) og god regattaerfaring. Klasse A i Norgescup gir grunnlag for uttak til internasjonale mesterskap (kun de som er/fyller 13-15 år), og til samlinger med uttak. Rangert resultatliste, med 1/3-premiering, samt premie til alle 11-12-åringer.

Ferdighetsmålene for regatta-seilerne finner man i kravene til “Gullroret” som vanligvis oppnås det 4. eller 5. året:

 • Kunne foreta en total trimming av optimisten
 • Kunne foreta en riktigs mulig stagvending & jobb i hard vind
 • Kunne bakking av seil
 • Kunne øse båten under seiling på kryss
 • Kunne foreta planing på slør og lens
 • Forstå fordelen ved å slå på vindskift
 • Kunne knyte flaggstikk og vise hva det kan nyttes til
 • Lage to opplagsbukker & lage en strømmåler
 • Vise behandling og stell av seil og regelmessig behandle og stelle sitt eget seil på denne måten
 • Kravene til «gullroret» finner du under «Innhold og mål»

Klubbregattaene er foreldredrevet, slik at her vil ansvaret bli fordelt. Opplæring vil bli gitt og det vil alltid være to sammen om arrangøroppgaven. For deltakelse i Sørlandscup og Norgescup forventes det også at foreldre ved utenbys arrangementer må kunne bidra med frakt av joller og utstyr, samt ved bemanning av sikringsbåt. ASF har egen rib og foreningen krever ikke at foreldre må kunne stille med egen båt.

For kontaktinfo, se «Om Jollegruppa«.