Meny ASF

Lusing av BB11, og andre trebåter

Kategori: BB11 av den 27. april 2015

Fra tid til annen dukker det opp spørsmål om det er mye jobb med trebåt. Her vil nok svarene variere mye fra hvem du spør, og alt etter hvor ambisiøse trebåteierne er med tanke på vedlikehold.

IMAG0524

-Spør du 10 trebåteiere om hva som er lurt å gjøre med tanke på olje, lakk og bunnstoff er det som kjent stor sannsynlighet for at du vil få 10 forskjellige svar. Slik er det også i BB11-gruppa. Her finner du medlemmer som kjøper lakken sin på biltema, og som bruker 2-3 timer på vårpussen hvert år, til de som sverger til dyre italienske lakker, og som finner stor glede i å legge ned mye arbeid i båtene sine. Et slikt mangfold tror vi er nødvendig for å beholde og rekruttere nye medlemmer.

Vi har derfor syslet med tanken på å bygge opp en liten database på hjemmesiden der vi samler opp en del tips og råd som kan være nyttig i forhold til det å ha en BB11. I og med at vi seiler regatta så hender det at det oppstår skader på båtene, og da kan det være greit å finne informasjon om hvordan man utfører ulike reparasjoner. En type skade som gjerne oppstår på kravellbygde trebåter når de blir gamle er at det oppstår gliper mellom bordgangene, og at det begynner å lekke inn vann. Det finnes forskjellige elastiske tetningsmidler å få kjøpt som fint kan brukes, men dette gjør ingenting med selve skaden, og er gjerne en behandling som ofte må gjentas hvert år. Det aller beste er derfor å bytte ut treverket som er dårlig. Dette er en relativt tidkrevende prosess som krever en del tid og kunnskap, og mange ender derfor opp med en mellomting som går ut på å frese ut et spor mellom bordgangene og lime inn nytt treverk i sporet. Denne prosessen kalles lusing, og brukes ved mindre reparasjoner.

Nedenfor har vi lagd en liten video som viser hvordan man kan luse en trebåt, som i hovedsak går ut på å fjerne dårlig treverk og erstatte det med nytt.

Denne saken er ikke åpen for kommentarer.