Meny ASF

Vellykket avvikling av NM i BB11 på byfjorden i Arendal

Kategori: BB11, NOV Race - BB11 NM 2016, NOV Race 2016 av den 8. August 2016

Runar Borge og Pål Persen i fint driv mot toppmerket

Det ble en flott avvikling av NM på hjemmebane, da BB11’en feiret 60 årsjubileum i helga. I underkant av 30 BB11’er var med å sette sitt preg på byfjorden som bidro til at NM ble en fest som var en jubilant verdig. At BB11-klassen klarer å stille med så mange båter på et slikt mesterskap er oppsiktsvekkende, og det forteller noe om at trebåtens dager kanskje ikke er talte likevel. Det var i hvert fall et flott skue med så mange hvite seil er ute på byfjorden samtidig. Det var nok få som trodde på dette da den første BB11’en ble sjøsatt av Borge Bringsværd en kald vinterdag i 1956.

 

Seilasene ble avviklet på byfjorden på lørdag og søndag under skiftende og til dels vanskelige forhold. Noe som gjorde det vanskelig å legge en god bane, som samtidig tok høyde for stadige vindskift og som samtidig tok hensyn til den sterke strømmen fra Nidelva. Med tanke på alt regnet som har kommet i sommer så har den hatt gode  gode levekår den siste tiden. Arrangøren klarte likevel å få avviklet 7 seilaser, der det skulle vise seg at seilerne fra Brevik var de som taklet de skiftende forholdene best.

 

Lørdagen var preget av vind fra vest/nordvest, noe som innebærer at vinden kommer over land. Dette medfører ofte store vindskift, og da gjelder det å følge ekstra godt med, slik at du får med deg «liftene» når de kommer. Startlinja ble lagt litt sør for Knubben, med toppmerket oppe ved fergekaia. Det viste seg tidlig at det gjaldt å starte oppe ved babordsmerket, slik at du ikke ble ført ut i den sterke strømmen for tidlig. De som klarte å seile i fri vind, og samtidig seile opp langs Kulltangen i le av strømmen fra elva ble belønnet, mens de som valgte å starte ved startbåten ble straffet med at de fikk en lengre vei å seile, i tillegg til at de måtte seile i den turbulente vinden fra de andre båtene som startet lenger opp på linja. Litt overaskende så var det seilerne fra Brevik og Kragerø som taklet de lokale forholdene best, mens seilerne fra Arendal varierte mer i prestasjonene, med unntak av Petter Mørland Pedersen og Christian Botha som var med å knivet om edelt metall helt til den siste seilasen var gjennomført på søndag.

 

På søndagen så hadde vinden dreid mer over på vest, noe som medførte at banen ble trukket mer ned i Tromøysund der vinden sto stabilt hele dagen. Søndagen bød ikke på like store vindskift som lørdagen, men det gjaldt å ikke slå for tidlig inn mot toppmerket slik at du ble tatt av den sterke strømmen. Her var det mange båter som fikk seg en overaskelse, og det var ikke få båter som måtte ta en entørnstraff (360) etter å ha seilt seg inn i toppmerket. Vinden holdt seg stabilt på vest hele dagen, men varierte fra 2 til 10-12 sekundmeter i styrke i de sterkeste rossene. Arrangører var likevel flink til å variere regattaene mellom to og tre runder for å kompensere for den varierende vindstyrken, noe som har stor innvirkning på den totale seilingstiden.

 

Til slutt så var det Bjørn Nilsen og Hanne Sondresen fra Brevik seilforening som strakk det lengste strået i kampen om førsteplassen, tett fulgt av Jørn Pettersen og Eivind Bergerud Pettersen, også fra Brevik seilforening. Like bak på tredje plass kom Petter Mørland Pedersen og Christian Botha fra Arendals seilforening. Dette er seilere som tidligere har toppplasseringer i NM, VM og OL i andre båtklasser, og det er derfor ikke hvem som helst som stakk av med pallplasseringene. Resultatene eller viser at det gror godt i Arendals seilforening, men at seilerne varierer litt for mye i prestasjonene til å kunne hevde seg helt i toppen over tid. Klikk her for endelig resultatliste

Seierspallen fra NM i BB11 2016

Til slutt så har vi lyst til å takke arrangørene med et godt gjennomført NM, som hadde lagt ned mye arbeid for å få gjennomført et NM som sto i stil med forventningene til årets 60 års jubilant. Det er også grunn til rette en stor takk til NM-komiteen som gjennom vinteren og våren har lagt ned utallige timer for at seilerne skal ha de beste forutsetninger for å lykkes på fjorden, og trives på land under arrangementet. Årets motto for NM var Vennskap, Vekst og Verdig Vinner, og man må kunne si at årets mesterskap innfridde forventningene på alle de tre punktene med klar margin.

 

NM i 2017 skal også foregå i Arendal, da den største BB11-flåten for tiden befinner seg i Arendal. Til slutt gjenstår det bare å takke alle seilerne for innsatsen, og ønske vel møtt igjen til et nytt NM igjen på byfjorden i slutten av juli.

Klikk her for se fler bilder fra NM

Her er en liten video fra NM som Runar Borge har lagt ut

 

Denne saken er ikke åpen for kommentarer.