fbpx
Meny ASF

Hva er seilglede?

Kategori: BB11 av den 7. January 2017

Are HaslundHva er seilglede?

Debatten går stadig, hva er seilglede? Er det det å seile fort i en båt som ikke veier noe? Er det å seile sakte i verdens tregeste båt?  Eller er det helt andre faktorer som spiller inn?

Jeg har de siste sesongene seilt en Beneteau 25 Platu i Molde.  Dette er en båt med stort potensiale for fart, den kommer fort opp i fart etter slag og det å seile unnavind går –unna! Masse moro med en slik båt! Det var to slike i Molde, så vi fikk sånn delvis målt krefter mot en lik båt. Ikke delvis i den grad at vi ikke fikk konkurranse, men to båter gjør ingen sommer. Seilte vi egentlig bra? Var de taktiske valgene vi gjorde rette? Vi seilte jo mot andre båter i NORrating, så et visst inntrykk fikk vi.  Seilte vi bra kom jo den evige diskusjonen om ratingen var rett, om andre båter hadde for dårlig rating i forhold til vår, om vinden favoriserte vår båt fremfor andre. En diskusjon sikkert mange kjenner seg igjen i. 

Høsten 2015 flyttet jeg hjem til Arendal etter nesten 13 år i Molde.  Jeg kom raskt i kontakt med seilmiljøet i Arendal, et miljø jeg og var i før jeg flyttet til Molde.  Arendal Seilforening tilbød meg å låne en foreningsbåt som jeg kunne seile med. En BB11. En 60 år gammel BB11. I tre. Fra flyvepapp til tre.  Her måtte jeg gå noen runder med meg selv. Men, jeg fikk med meg mannskap, og vi heiv oss på! Som den plastbåtentusiasten jeg er (var?), gikk vårpussen som en lek… Med dertil lekk båt! 230V lensepumpe holdt skuta akkurat flytende, og etter et par dager var det ganske tett. Phuuu.  Farm er vist et middel som brukes i de største sprekkene!    

 TBB_22961

Så kom dagen (torsdagen) for første regatta. Mariann og jeg stilte. I et felt med 15 like båter! Mann mot mann, kvinne mot kvinne. 15 blanke, flotte BB11’er.  Her skulle det knives, og første båt i mål vant! Ingen diskusjon om rating. Ingen diskusjon om seil, mast eller annet som kan være forskjellig fra to ulike båter. Her var det bare å finne sitt spor, legge sin taktikk og stole på den. 

Vi oppdaget fort at lensepumpe er viktig når en trebåt begynner å krenge. Det trutner kun under vannlinja. Og med kvalitetspumpe fra Biltema gikk jo det rett vest! Den virket på vei til regattaen, men ikke lenger enn det. Mariann øste som en gal på lensen, sikkert 100l, uten at det var merkbart. Så, etter tre baneseilaser var det pause på en holme utenfor Arendal sentrum. En hyggelig medseiler hadde en ny (Biltema) pumpe liggende, den ble montert i full fart, og vi kunne seile tørrskodd i siste regatta.  Etter to torsdager på fjorden kan vi konkludere med at BB11 nok er en av de tregeste båtene med seil. Den har nesten ingen akselerasjon etter slag, lensen går unna i passe fart og alt er tilpasset et rolig liv på sjøen.  Så hvorfor koser jeg meg så på regattabanen som det jeg gjør?

Svaret er enkelt- ENTYPE!

TBB_9088

Entype båt, der vi konkurrerer på like vilkår. Der mannskap og skipper blir målt på prestasjoner. Selvfølgelig kan seil være nytt eller gammelt, men likevel, dette er så likt det vi kan få til.  Så går debatten videre. Skal vi satse på en båt type i foreningen?  Hvordan båt skal vi satse på? Mange hevder at det er viktig med en rask båt for å få med alle, også de unge. Mange hevder at det må være en båttype som er moderne med stor cockpit og genaker.  Men, er det egentlig det som er viktig? Jeg har nok endret holdning til dette, for det spiller mindre rolle om det går 4 knop eller 12 knop på lens, så lenge alle er der på samme vilkår. Og her åpner det seg en helt ny debatt. Skal foreningen velge en båttype som J/70 til kloss på 500 000,-, eller skal vi gå for en båttype som for eksempel Express til knappe 100 000,-? Valget er egentlig enkelt, ta den båttypen som flest har råd til, og som gjør at flere seiler samme båt! Det er usedvanlig moro, selv i en båt som ble laget for 60 år siden! Båten er mindre viktig enn det samholdet og gleden en får med flere like båter. Da kan vi snakke taktikk og valg, fremfor rating og vind, eller hjelpe en medseiler med ødelagt lensepumpe!  

TBB_9009

Jeg kan i alle fall konkludere med at fart ikke er proporsjonalt med seilglede!

 

Ha en fin sommer

Hilsen Are Haslund

Denne saken er ikke åpen for kommentarer.