Meny ASF

Tenker du sikkerhet ombord?

Kategori: BB11 av den 21. November 2018

Torsdag 8.november var vi så heldige å få besøk av skipper og mannskap på Redningsskøyta. Meningen var at de skulle komme sjøveien, men motortrøbbel førte til at de kom landeveien, vel og merke med EL-bil, så miljøet var ivaretatt! 

Vi som var til stede fikk en god gjennomgang av arbeidet som RSS Inge Stensland utfører mellom Risør og Lillesand. Sommeren 2018 var jo en fantastisk sommer, og de hadde mange store og små oppdrag. Noen hadde dessverre tragisk utfall, men de aller fleste kunne de berge. Selv om vi som har mast på båten liker å tro at vi er gode på sjøen, var det i år overraskende mange seilbåter som måtte hjelpes. Og i følge skipper Gjerland var det i de aller fleste tilfellene mangel på kunnskap som gjorde at de trengte hjelp. Selv om vi i BB11 liker å tro at vi noe er noe over snittet båtvant, skal vi ikke glemme noe av det som ble sagt på møtet.  Gjerland gikk igjennom flere ting som vi nok ble sittende å tenke litt på.  

Tror du det er enkelt å komme seg opp i en BB fra vannet?  Med våte klær og kanskje litt nedkjølt kan det være en tung jobb å komme seg opp i båten.  Legger du så til at du kan ha blitt relativt sliten etter en liten stund i vannet, skjønner du fort at du er avhengig av hjelp å komme deg ombord igjen. Nedkjøling går fort, og vi fikk noen eksempler av Gjerland. Dette var nok absolutt noe av det som satte sterkest spor hos oss som hørte på, vi starter jo sesongen tidlig i mai, og vannet er ikke veldig varmt da! Her snakker vi minutter før vi er så nedkjølte at vi kan få problemer. Gjerland tok for seg hvordan vi bør kle oss på sjøen, og varmedress (f eks Wenaas-dress) er strengt “forbudt” på sjøen! Her er det godt ullundertøy, klær som er beregnet for sjøliv og selvfølgelig vest som gjelder.

Et tips for å komme seg fra sjøen og opp i båten var en taustige som kunne hives over kanten. Et trinn litt ned under vann kan være forskjellen! I regattasammenheng er vi ofte tett på hverandre, og da har vi og et ansvar for å hjelpe og bistå ved uhell. Vi oppfordrer alle til å tenke sikkerhet, og til å dele tips og triks med resten av gjengen! Vi håper vi kan invitere mannskapet på Inge Stensland en torsdag når vi er på sjøen, og kanskje få en omvisning ombord? 

 

Vi takker så mye for besøket og ser frem til en skadefri sesong til våren.  Skulle uhellet være ute, er vi kanskje litt bedre rustet i 2019 enn vi var i 2018! Takk til Tore for organisering!  

 

 

Denne saken er ikke åpen for kommentarer.