Meny ASF

Velkommen til gratis foredrag med Mikkel Thommessen  og Bror Sonne ons. 08.03, kl.1900 på Havnegården.

Kategori: BB11, Jolle & Brett, Maritim Mestring, Tur & hav av den 7. mars 2023

Velkommen til gratis foredrag med Mikkel Thommessen om Jan Herman Linge + Bror Sonne som forteller om sin reise til Karibien med «Valkyrie» Onsdag 08.03, kl 1900, Havnegården Barbu.

Jan Herman Linge ville ha fylt 100 år 28. januar i 2022. Han ble imidlertid bare 85 år og døde 27. juni 2007, men for å markere 100 årsdagen for hans fødsel, kom det i fjor ut flere bøker om krigssabotøren og båtkonstruktøren Jan Herman Linge, den ene av dem ført i pennen av Birger Kullmann og Mikkel Thommessen. Mens det er skipsingeniøren Kullmann som tar for seg Linges tegninger, beskriver Thommessen Linges liv og levnet, og det er utgangspunktet for hans foredrag om Jan Herman Linge.

Thommessen er en kjent formidler av norsk seilsportshistorie, gjennom sitt engasjement i
Seilmagasinet og gjennom artikler, bøker og foredrag. Thommessen vil ta utgangspunkt i Linges krigsinnsats, som ikke må forveksles med faren Martin som sto bak det berømte Kompani Linge. Jan Herman sto for sin egen krigshistorie som utspant seg på norsk jord i krigens siste måneder.

Videre følger vi ham gjennom utdannelse og de første oppdragene i Norge som blant annet førte til suksessen med MTB en «Nasty». Senere kom de slag i slag, motorbåtene med Fjordling som i dag er blitt en kultbåt, og windy 22 som de mest populære.

Internasjonalt er Jan Herman Linge kjent for seilbåten Soling som var OL klasse fra 1972 til 2000 og senere Yngling i 2004 og 2008. Han var da den eneste som hadde hatt to av sine båter på det olympiske program. Linge var også sentral i det internasjonale seilforbundet og mottok i 2002 internasjonal seilsports høyeste utmerkelse, Beppe Croce trofeet i tillegg til at han var ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.

 

Til Karibien med «Valkyrie» – Et foredrag av Bror Sonne om langtur som ung.

Om foredraget:
Under foredraget vil Bror ta utgangspunkt i hans egen tur til Karibien, som han og en
kamerat la ut på da de var 19 år med 32-foteren Malö 40. Gjennom historiene fra turen vil Bror trekke ut poenger om langturseiling som også har relevans for andre type seilere, og for livet på land.
Når er man «ship shape»? Når er mannskapet klare? Når bør man bli i havn og når bør
man kaste loss?

For mange som pønsker på langtur så vil svaret ende opp med å bli «senere», men som
vi ser med Brors eksempel så er «nå» ofte et like så riktig svar. Det finnes tilnærminger
til langtur som gjør det mulig å seile langt for en billig penge, men hvor går da grensen
mellom vågemot og dumdristighet?

Under foredraget vil Bror reflektere på spørsmål som disse og se på langturseilernes
verden, sett fra et noe uvanlig ståsted. Foredraget egner seg for seilere av alle slag, men og for de som vurderer å våge på andre områder av livet.

Om Bror Sonne:
Bror Sonne, 24, vokste opp i en famille uten seilbakgrunn, men interessen skjøt fart da han som 15 åring skrapte sammen komfirmasjonspengene og kjøpte en Maxi 77 sammen med venner. Etter russefeiring ble det langtur til Karibia i en sliten Malö 40. Deretter fulgte studier i London hvor Sonne studerte fotojournalistikk. Da studiet var fullført sist sommer, seilte Bror Sonne fra Tromsø til Grønland. Han har også vært seilinstruktør hos KNS, seilt regatta med 11 MOD og jobbet i båtutstyrsbutikk. Fra August 2022 har Sonne jobbet fast som journalist i SEILmagasinet.

 

Denne saken er ikke åpen for kommentarer.