Meny ASF

Felles stor-båtopptak

Kategori: Tur & hav av den 25. oktober 2023

 

Med orkanvind i kastene på fredag ble felles båtopptak utsatt til tirsdag uken etter. Helt riktig avgjørelse av Ole Richard. Det ville vært en blanding av sirkus og tivoli med båter svingende ned fra 40 meter høy kran i det været som var i helgen. Til og med Arnardo har ventet med å sette opp sitt telt og utsatt forestillinger i nabolaget.

Så, nærmet seg tirsdagen, båten er kledd av, naken for seil, sprayhod. Mandagskveld lå det allerede 6-7 båter fortøyd klare i Saltrødbukta. Mobilkranen sto også rigget og klar. Litt før kl. 7 tidlig tirsdag morgen møtte vi flere med hodelykter på Saltrød. Første båt Benetou First30 ble tatt opp halv åtte, neste sto Elan333 for tur, for så fulgte andre båter, en etter en ble «slengt opp» på land.

Herman navigerte med kranføreren og Ole Richard som styrte showet. Mange flere møtte opp hjalp til med å sette, line, flytte på noen krybber, justere benstøtter, kjølen i midten, vadre, med riktig helling at vannet ikke samler seg cockpiten… mange detaljer små når man skal sette seilbåter på land. Og hele blir ekstra spektakulært med så høye løft og spenn.

Må bare takke alle som hjalp til også til de som ikke hadde sin båt i opplag. Siste og niende båt på øverste platå, Vår ble satt opp ferdig kl. 13. Luften ble fuktigere og vinden tok seg litt opp etter hvert. Trude fra BB11 gruppa kokte stor gryte med vinerpølser, serverte kaker og kaffe..mmm tusen takk.. det kom godt med å komme inn i varmen etter noen timers arbeid. Undertegnete gav seg da ved kaffepausen, for den andre jobben, den man får betalt for, kalte på mobilen.

Arbeidet fortsatte på ettermiddagen med 11 båter til, de største, ble satt i sine krybber på nederste platå. Showet varte til klokka 19 og igjen, måtte hodelyktene skrus på sent på ettermiddag.

12 timer etter at første båt fikk luft under kjølen var forestillingen med å sette opp 20 båter på land på Saltrød ferdig. Hele «sirkus scenen» var ryddet opp i åtte tiden på kvelden.

Vinteropplag er mer enn det. Det gjenstår å konservere motoren, tømme ferskvannstanker, helle frostvæske i toalettet, tømme og rydde båten for alt små «kjekt å ha med på tur gadgets»… vente på oppholdsvær, gjerne mindre vind for å dekke skutene med presenning. Noen fiks og oppgraderinger i vinter står på de flestes «to do» liste.

Bare å glede seg til nytt show til våren når alle båtene skal ut igjen. Så snart gradestokken viser plussgrader og snøen smelter, treffes vi til sosial båtpuss.

 

God vinter seilere

 

 

 


Denne saken er ikke åpen for kommentarer.